Cum alegem ghiozdanul copilului?

backpackUna dintre cele mai grele misiuni pentru părinţi este alegerea unui ghiozdan potrivit pentru copil, mai ales când acesta merge pentru prima dată la şcoală. Pe micul şcolar probabil că îl va interesa numai culoarea, eventual va dori să aibă şi anumite personaje, însă părinţii trebuie să aleagă cu grijă, pentru sănătatea copilului.

Astfel, în primul rând, ghiozdanul trebuie să fie potrivit pentru cel mic – să nu fie prea mare, dar nici prea mic, încât să devină inutil. Bretelele trebuie să fie ajustabile, ca să îl potriviţi perfect pe spatele copilului; de asemenea, cele late sunt mai bune, şi căptuşite cu burete, ca să îi stea cât mai comod pe umeri. La fel trebuie să fie şi partea din spate, care stă pe spatele copilului: să se muleze pe corp şi să fie căptuşită cu un burete. Ghiozdanele care au acea parte rigidă nu sunt tocmai indicate pentru micuţi.

Materialul trebuie să fie unul de calitate, să fie impermeabil şi să se poată spăla uşor. Multiplele buzunare nu sunt mereu de folos, căci mai repede se vor transforma în mici depozite pentru resturi de mâncare, hârtii şi hârtiuţe. Ideal ar fi să aibă două compartimente mari în interior, un buzunar în faţă – pentru pachetul de prânz – şi un buzunar lateral, pentru sticla de apă. Ghiozdanul trebuie să fie solid, dar uşor, iar greutatea trebuie distribuită în mod egal pe umerii celui mic.

Probabil că mulţi părinţi vor fi tentaţi să aleagă un ghiozdan mai ieftin, însă nu vor reuşi să facă mari economii: un ghiozdan mai scump este de obicei mai de calitate, iar copilul îl va folosi mai mult timp.

Nu în ultimul rând, copilul trebuie să aibă un cuvânt de spus la alegerea acestui obiect foarte important pentru viaţa lui de şcolar – încercaţi să ţineţi cont şi de părerea lui, mai ales în ceea ce priveşte partea estetică.

2 thoughts on “Cum alegem ghiozdanul copilului?

Comments are closed.